2009. január 17., szombat

Viselkedésük, egyéb tulajdonságaik

A kialakult párok gyakran szorosan egymás mellet ücsörögnek pl. az odújuk tetején és tollásszák egymást. Többnyire harmónikus a kapcsolatuk, de vannak kevésbé toleráns párok is. Alapvetően nagyon mozgékony madarak, röptük gyors, ugyanakkor egy kolónia nagyon zajos is tud lenni. Nagyon rossz szokásuk, hogy egymás lábujjait próbálják elkapni, ha konfliktusra kerül sor. Ilyenkor gyakran vérzik a lábuk, és az ülőrúd, az etetők szélének piros elszíneződése egyből jelzi a sebesülést. Legtöbbször azonban- még a véresebb esetek is -nem járnak komolyabb sérülésekkel, és pár nap alatt gyógyulnak minden beavatkozás nélkül. A zsúfolt állományokban sokkal gyakoribbak az ilyen sérülések. Az is előfordul, hogy a frissen kirepült fiókát a kolónia más tagjai bántják, ilyenkor is gyakori lehet a lábak sérülése. Ritkán a lábujjperc elvesztése is bekövetkezhet.
A téli időszakban a hideg miatt még érzékenyebb a madarak lába, az ilyenkor szerzett sebesüléseknél a vérzés nehezen áll el, nagy lehet a vérveszteség. Legjobb ilyenkor a madarat fűtött helyre vinni, és pár napig hagyni, hogy lába egy kicsit regenerálódjon. Ha ezt elmulasztjuk, a nehezen gyógyuló seb a későbbiekben is többször vérezhet, ami odáig fajulhat, hogy a madarak mindent(ülőrudak, etetők, saját tollazatuk stb.) összevéreznek. Éppen ezért a téli időszakban nem tanácsos huzamosabb ideig, öt foknál hidegebb helyen tartani őket.
Több tenyésztőtől is hallani, hogy az Agapornisok nagyon agresszív madarak, amelyek nem ritkán agyon is verhetik fajtársaikat. Én ezt a legkevésbé sem tapasztaltam, és nehezen tudom elképzelni, hogy egy volierben egészséges madaraknál ez bekövetkezhet. Nálam még akkor sem volt ez jellemző, amikor egy összeszokott kolóniához új egyedeket helyeztem. Az ilyen problémák legtöbbször a zsúfoltság, vagy kalitkás elhelyezés(kis hely) miatt alakulhatnak ki. Új madarak vásárlásánál természetesen érdemes fokozottabban felügyelni az állományt!

1 megjegyzés:

  1. Very unique blog.
    Fantastic pictures.

    Please visit:
    http://bali-worldresorts.blogspot.com

    Keep blogging.
    Don't forget to promote your blog.

    Good luck.

    VálaszTörlés