2009. január 16., péntek

Étrendjük

Jó étvágyú madarak, különösebb problémát nem okoz a táplálásuk. Nálam köles (fehér és vörös), fénymag, zab és napraforgó az alap. A napraforgó 15-30 %. Fekete napraforgót etetek, de ennél a csíkos kedvezőbb étrendi hatású. Egyes vélemények szerint a fekete napraforgó magas olajtartalma veszélyes lehet. Én azon a véleményen vagyok, hogy egyiket sem szabad nagy mennyiségben etetni. Nagyon kedvelik a gyommagvakat is (fotók! ) érdemes nekik gyűjteni és csomókban beakasztani a volierbe. Félérett magokkal is könnyen elláthatjuk őket, magkeverékükből vethetünk a kertbe. Nagyon szeretik a köles, a zab és a fénymag félérett bugáit, jól elszórakoznak a beakasztott csomókkal. Naponta kapjanak zöldeleséget pl. tyúkhúrt, kis gombvirágot, salátát stb. Csíráztathatunk magokat is, pl. a magkeverékükből, de akár búzát is. Különösen fiókanevelés időszakában nagyon szeretik a félérett napraforgót és a tejes kukoricát. Sárgarépát és különböző gyümölcsöket is adjunk nekik. A friss fűzfagallyat nemcsak a fészeképítéshez használják, szívesen rágcsálják és a rügyekből is fogyasztanak .
Fiókanevelés idején kapjanak lágyeleséget (főtt tojás, sárgarépa reszelék, csipetnyi mészkőliszt pl. Futor, vitaminkészítmény pl. Promotor '43', ez a vitaminokon kívül tartalmaz esszenciális aminosavakat). Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni a lágyeleségből, és vékony rétegben nylon zacskóban lefagyasztani, ebből a napi szükséglet könnyen letörhető és mikroban melegíthető.
Én adok a madaraknak grittet is, mészkőgríz és kis kavicsokat is tartalmazó folyami homok formájában. Ez a keverék folyamatosan előttük van. A gritt etetéséről megoszlanak a vélemények, nálam kapnak. Adható nekik kifőzött, összetört tojáshéj is.
Friss, tiszta ivóvíz folyamatosan legyen előttük, kevés almaecetet is adagolhatunk.
Főként a téli hónapokban és költés idején alkalmanként itassunk vitaminos ivóvizet (pl. Jolovit, Promotor '43' ), a túladagolást kerüljük.


Tyúkhúr (Stellaria media) Egész évben gyűjthető zöldeleség (hó alól is!).


Pirók ujjasmuhar (Digitalis sanguinalis)


Kakaslábfű (Echinochloa crus galli)


Kakaslábfű


Kakaslábfű


Fakó muhar (Setaria glauca)


Fakó muhar


Zöld muhar (Setaria viridis)


Zöld muhar


Nagy utifű (Plantago major)


Köles (Panicum milliaceum)


Fénymag v. kanáriköles (Phalaris kanariensis)


Fénymag


Fénymag összekötött bugái.


Zab (Avena sativa)


Fürtös köles, óriásmohar (csumíz) (Setaria Italica spp. maxima) Könnyen termeszthető, sortáv 30 cm, tőtáv 5-10 cm. Sekélyen kell vetni (3-4 cm), viszonylag sűrűn 100-150 szem/folyóméter, majd a megadott tőtávra érdemes ritkítani. Kevéssé gyomos területen nem sok munkát ad, kapálást, öntözést meghálálja. Nagyobb tőtáv és öntözés esetén extra nagy bugákat termeszthetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése