2009. január 27., kedd

Törpepapagáj hibridek




Türkiz rózsásfejű x feketefejű fiatal hibridek (Fotók: www.ellen-parrots.com)


A hibrid madarak nem keverendők össze a mutációkkal és azok kombinációival. Hibrid madarak alatt fajkereszteződésből származó egyedeket értünk(itt!).
A kolóniában tartott Agapornis fajok könnyen hibridizálódnak egymással, ami természetesen nem kívánatos jelenség egy tenyészetben!!!
A fotók talán segítenek abban, hogy vásárlásnál elkerüljük az ilyen egyedek kiválasztását. A világos csőr piros elszíneződéssel, a rózsás arc és a fischerek narancspiros arcának feketés elszíneződése, feketefejű madárnál sötétszürke fej stb. mind arról árulkodik, hogy hibridekkel van dolgunk. Általában nem jelent gondot a hibridek kiszúrása, de már velem is megesett, hogy normál zöld rózsásfejű csapatból egy fischer-rózsásfejű hibridet sikerült kiválasztanom. Miután a szállítókalitkába került, akkor figyeltem fel a csőr halványpiros színére. A tenyésztő nem tagadta a madár eredetét, de sajnos, ha nem veszem észre, simán rám sózza a madarát(tájékoztatás nélkül), ezért érdemes mindig jól megnézni a kiszemelt madarat, különösen ha nem ismert helyről vásárolunk! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább tartózkodjunk a gyanús színezetű példány megvételétől!
Már több olyan kezdő madarásszal találkoztam, akik üres tojásokról és sikertelen költésekről panaszkodtak, mint később kiderült nem véletlenül! A rózsásfejű-fehérszemgyűrűs hibridek ugyanis terméketlenek, tenyésztésre alkalmatlanok. A fehérszemgyűrűs hibridek termékenyek, ugyanakkor nem célszerű ezeket sem továbbtenyészteni!


Rózsás x feketefejű hibridek (video)




Rózsás x fischer hibridek




Rózsás x feketefejű hibridek






Fischer x feketefejű hibridek


A kép bal oldalán látható két sötét fejű hibrid madár.



3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon jó ez az összeállítás a hibridekről! Ha nem probléma, írnál erről (vagy csak a képeket rakd fel) a Fórumunkra? Fontos lenne, mert én sajnos túl sok hibridet láttam túl sok madarásznál, akik nem tudták, hogy ilyen keverékeik vannak... Köszi előre is!
    Zottan

    VálaszTörlés
  2. Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy a rózsásfejű/ szemgyűrűs hibrid saját tapasztalatod alapján terméketlen? Mert külöldi honlapokon, azt írják szaporodó képes.Azért szeretném tudni, mert az aqua színt szeretném ármenteni a szemgyűrűsök vérvonalába. üdv Feri

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nincs ilyen irányú tapasztalatom, nem foglalkozom hibridekkel! Egy-két ismerősömnél azonban voltak ilyen hibridek, és rendre terméketlenek lettek a tojások.

    VálaszTörlés