2009. január 16., péntek

Törpepapagájok hazai klímán

Ezek a madarak nem különösebbek kényesek, kerti volierben minden további nélkül tarthatók! Az én madaraim is ott költenek, és kiválóan érzik magukat. Télen enyhén fűtött helyen telelnek, ahol a hőmérséklet soha nem esik öt fok alá. A hideget viszonylag jól bírják, a tartós fagy viszont nem nekik való. Tapasztalatom szerint a korai fagyokat(mínusz 5-8 fok), amikor a nappali hőmérséklet még 5-10 fok körül alakul, minden látható probléma nélkül, jól viselik. Ha azonban az idő tartósan hidegre fordul, az éjszakai fagyok állandósulnak és a nappali hőmérséklet is alacsony marad, akkor érdemes gondoskodni fagymentes menedékről(teleltetőhelyiség, volierhez kapcsolódó madárház vagy védőházikó). Sajnos a hideg időben a madarak lába megfázik ill. megfagy (az odúban is!), ezért a madár lerágja körmét és a lábujját , a fagyási sérülés mértékétől függően. Természetesen ez erős, nehezen csillapodó vérzéssel jár ( hidegben nagyon nehezen áll el a vérzés, ill. a madár a fagyási irritáció miatt folyamatosan piszkálja a sebet). Az ilyen madarat legjobb fűtött helyre vinni, lábát megmosni langyos vízzel. A vérzés ilyenkor hamar alábhagy.
Nálam már -egy korai kihelyezés következtében, és hirtelen lehűlés miatt- mínusz 12 fokot is sikerült átvészelniük a madaraknak. Persze ez nem volt tartós hideg (egyetlen éjszaka!).
A tartósan alacsony hőmérsékletet sem szeretik, így egy fagymentes helyiség önmagában még nem biztosít számukra megfelelő környezetet. Nagy hideg esetén, az ilyen helyiségekben tartósan kialakuló 1-2 fok körüli hőmérsékletnél gyakran előfordulnak körömrágások( vérzések) és egyéb lábsérülések. Kiegészítő fűtés mindenképpen javasolt(5-10 fok!).
Madaraimat az időjárástól függően, február közepe-március elejétől helyezem ki a kerti volierbe.
A volierek fedettek, a szélvédelemről sűrű dekor nádszövettel gondoskodom. A nyitott oldal D-DK-i tájolású. November vége, december közepéig maradhatnak a kertben.
Megjegyzés: a leírtak az általam tartott fajokra vonatkoznak! A többi faj is nyugodtan tartható kerti volierben, viszont a szakirodalmi adatok alapján, kevésbé tolerálják jól a hideg időjárást, ezért teleltetésüknél ezt érdemes figyelembe venni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése