2009. január 16., péntek

Különböző Agapornis fajok társítása a volierben

Az általam tartott három faj(rózsásfejű, fischer, feketefejű) minden gond nélkül tartható együtt kolóniában. A többi faj kissé igényesebb, a szürkefejűeket, hegyiket és narancsfejűeket párban ajánlatos tartani. A földieperfejű és kormosfejű kisebb termetűek a többi fajtól, érdemesebb saját fajtársaikkal kolóniában tartani őket. Természetesen lehet próbálkozni különböző társításokkal, nincsenek kőbe vésett szabályok!
A különböző fajok együtt tartásának legnagyobb problémája, a hibridek kialakulásának a lehetősége. Ez nemkívánatos jelenség, a tenyésztőnek lehetőleg meg kell akadályozni. Az egyes fajok könnyen hibridizálódnak egymással, és a fehérszemgyűrűs fajok(fischer, feketefejű, földieperfejű, kormosfejű) hibridjei termékenyek lesznek. Ellenben az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a fehérszemgyűrűsök rózsásfejűvel alkotott hibridjei terméketlenek. Egyes tenyésztők a hibridizációt tudatosan felhasználják a különböző színmutációk transzportjához. Ilyen transzmutáció eredménye pl. a fischer törpénél a kék szín, ami eredetileg csak a feketefejűnél jelent meg. Több ilyen példát is találunk a fehérszemgyűrűs fajoknál, amikre az egyes fajok mutációinak leírásánál majd kitérek.
Vásárlásnál is érdemes jól megnézni a kiszemelt példányt, mindig a fajra jellemző, típusos egyedeket keressük. Gyakori pl. hogy a rózsásfejűnek árult madár csőre pirosas elszíneződést mutat, ilyenkor szinte biztos, hogy hibriddel állunk szemben!
Ha úgy döntünk, hogy több fajt tartunk egy közös volierben, érdemes már jól összeszokott párokat kihelyezni (ilyeneket gyakran börzéken is tudunk venni, ill. tenyészetek felszámolása esetén), ilyenkor általában gond nélkül zajlanak a költések. Ha próba szerencse alapon állítjuk össze a kolóniát, sajnos a legtöbb esetben nemkívánatos vegyes párok alakulnak ki. Ilyenkor nincs más választás, az egyedeket fajtársaikkal közös volierben kell tartani addig, amig párt nem választanak maguknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése