2009. február 1., vasárnap

Tenyésztésük, az ivarok megkülönböztetése

A gyakoribb Agapornis fajok tenyésztése alapvetően nem nehéz feladat. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni! Legjobb, ha fiatal egészséges madarakkal próbálkozunk, vagy lehetőleg ismerős tenyésztőtől már összeszokott párokat szerzünk be. Ha kolóniában tenyésztünk, mindenképpen úgy állítsuk össze a csapatot, hogy oda csak kialakult párok kerüljenek! Ez különösen akkor fontos, ha különböző fajokat tartunk együtt!
Tenyésztésre mindig egészséges, a faji jellegeket hordozó, feszes tartású, szép tollazatú, nem csökött, élénk madarakból válogassunk, lehetőleg több vérvonalból! Kerüljük a beltenyésztést és a hibridizálást, sok esetben ez az oka a tenyésztési problémáknak! A megvásárolt fiatal madarakat a tenyészérettség eléréséig közös volierben tarthatjuk. Ilyenkor párt választanak maguknak, ill. viselkedésükből könnyen eldönthetjük a nemüket. Az így kialakult párok a legideálisabbak tenyésztésre! Sajnos ha színtenyésztést végzünk, a legtöbb esetben nekünk kell kialakítani a párokat. Erre kisebb volierek vagy a több szintes tenyészkalitok nagyon alkalmasak.
Az ivarok elkülönítése kissé problémás, különösen fiatal madaraknál. Sokan a medencevizsgálatra esküsznek, amikor a szeméremcsontok távolságából próbálják megállapítani a madarak ivarát. Fiatal madaraknál nem egy tuti módszer, de még ivaréretteknél is bizonytalan, nagyon szubjektív lehet. Nem is alkalmazom.
A madarak viselkedése viszont egyértelműen elárulja nemüket, bár kétségtelen, hogy nagyon időigényes és két madár vásárlása esetén már késő bánat ha kiderül, hogy azonos neműek!
Amit érdemes megfigyelni! Fehérszemgyűrűs fajoknál, főként a feketefejűnél a hímek kevésbé testesek, csőrük egy árnyalattal kisebb, kevésbé erőteljes mint azt a tojóknál látjuk. A fészekanyagot csak a tojó hordja az odúba(csőrében!), ennek hiányában gyakran a volier rácsába próbálják befűzni. A hím gyakran udvarol a tojónak, fel-alá járkál körülötte, sűrűn bólogat, lábával gyakran vakargatja udvarlás közben (de főként párzás előtt) a fültájékát és közben jellegzetes hangot ad. Folyamatosan etetgetni próbálja a kiválasztott tojót.
Rózsásfejűeknél a tojó madár nagy biztonsággal felismerhető a fészekanyag-hordási viselkedéséről, ugyanis a felaprózott fűzfagallyat faroktollai közé tűzi. Ezt a tevékenységüket odú nélkül is előszeretettel végzik. A hímek hasonlóan udvarolnak mint a fehérszemgyűrűsök.
Ha csak két madarat szándékozunk venni(párt), akár a legnagyobb hazai börzén (Monor) is szerencsével járhatunk, mivel gyakran árulnak párokat. Ha nem találunk ilyet, keressünk ivarérett egyedeket (7-10 hónapnál idősebb madarak), azoknak a nemét legtöbbször már biztosan tudja az eladójuk.
A költés volierben és tenyészkalitokban (ajánlott méret: 80-100 x 40 x 50 cm) egyaránt eredményes. Kerti volierben március-áprilistól indulhat a költés, kalitkában fűtött helyen egész évben lehetséges.


Több szintes tenyészkalit, páronkénti elhelyezéshez.


Zárt helyiségben kialakított tenyészet. (Fotó: Frans Mulder)

A madarak költési kedvét fokozzák az odúk és a fészekanyag behelyezése (friss fűzfagally, gyümölcsfa ágak, száraz lucernaszéna stb.) . Alkalmazhatunk farönkodúkat(volierben) vagy jó minőségű deszkaodúkat. Magasság 25-30 cm, szélesség 20-25 cm legyen, röpnyílás 6 cm. Kolónia esetén a párok számánál több odút helyezzünk ki (1,5-2 x több odút), majd később a felesleg eltávolítható. Az odúk lehetőleg azonos magasságban legyenek.


Farönkodúk levehető tetővel.

Én ezeket részesítem előnyben, a madarak is nagyon kedvelik. A frissen kirepült fiókák az oldalán könnyedén megkapaszkodnak, gond nélkül közlekednek. Volierben érdemes használni őket. A monori börzén legtöbbször beszerezhetők, áruk is barátságos (kb. 1000 Ft).


Deszkaodúk alkalmazása kolóniás tenyésztésnél (Fotó: www.agaporniden.de)

Mivel ilyenkor sok odú válhat szükségessé, elég közel kerülhetnek egymáshoz. A veszekedést elkerülendő, érdemes terelőlemezes odúkat alkalmazni (egyszer lehet, hogy én is kipróbálom, egyenlőre a farönkodúk tetszenek!), így a madarak nem látják egymást a röpnyílásnál, kevésbé zaklatják vetélytársaikat.


A szomorúfűz a fehér fűz (Salix alba) egyik díszváltozata, mindenhol közönséges és az egyik legjobb fészekanyag a törpéknek. Ne sajnáljuk tőlük!



A fészekrakás biztos jele a költési hajlandóságnak. Miután a fészek elkészült (sokszor már közben is) a madarak naponta többször is párosodhatnak. Előfordul, hogy erre nem figyelünk fel, mert gyakran az odúban játszódik le. A párzások után nem sokkal megjelennek a fészekben a tojások (4-5 db). Általában kétnaponta tojnak egy tojást, de gyakoriak a nagyobb időközök(akár 3-4 nap). A tojó a 2-3. tojás lerakása után kezd el kotlani, a hím gyakran bejár hozzá, de nem kotlik. A fészket nyugodtan ellenőrizhetjük, akár naponta is, a törpék legtöbbször érzéketlenek a kontrollra, bár előfordulhatnak kivételek. A költési idő 23 nap.


(Fotó:www.agaporniden.de)
A kotlás megkezdése után két héttel érdemes meglámpázni a tojásokat. Erre egy egyszerű hétköznapi zseblámpa is tökéletesen megfelelő, sötét helyen végezzük! Ha a tojások attetszően világosak biztos, hogy terméketlenek, ellenben ha sötétek fiasak. Korábbi lámpázásoknál jól megfigyelhető a fejlődő embrió és érhálózat is. Egy idő után már a tojások színe és kézbevétele is elég a diagnózishoz!


(Fotó:www.agaporniden.de)
Feketefejű fióka.


Türkiz rózsásfejű fióka

A kelés előtt elkezdhetjük etetni a lágyeleséget, bár nagyobb mennyiséget majd csak az összes fióka kikelése után fogyasztanak. A költési időszak idelyén fokozottabban ügyeljünk a változatos táplálékra, vitamin és ásványianyag ellátásra. Az ívóvízfogyasztás is megnő. Nyári időszakban a lágyeleséget legjobb a reggeli és a késő délutáni órákban adni.


Kb. két hetes fischer fiókák. Látható, hogy a fehérszemgyűrűsök milyen szép boltozatos fészket építenek.


Meggyűrűzött rózsásfejű fiókák. Ezek fészke nem annyira látványos, nem boltozatos, töbnyire csak a bejárat alatt halmozza fel a tojó a fészekanyagot.


Tollasodó fischer fiókák.


Kirepülés előtti rózsásfejű fiókák és egy kakukktojás: feketefejű fióka, szülei csak egy tojást raktak, ezért átkerült az éppen kotló rózsásfejű tojó alá. Szépen fel is cseperedett. A költés vége felé az odújuk már nagyon elkoszolódik, ezért legtöbbször átrakom őket egy tiszta odúba, aminek aljára faforgács kerül.


Kirepült fischer fiatalok szüleikkel.

A törpepapagájok kb. 6 hét után repülnek ki, és két hét után leválaszthatóak szüleiktől. Kezdetben az odú teteje a törzshelyük, majd egyre biztosabban mozognak az egész volierben.


Fiatal fischerek az etetőn egy rózsásfejű pár mellett.

Eleinte a zabbal és napraforgóval nehezen bírkóznak meg, de a félérett magokkal, kölesfélékkel (főként fürtös köles) hamar megbarátkoznak. Leválasztás előtt mindenképpen győződjünk meg, hogy madaraink rendesen esznek. A leválasztott fiatalokat legjobb egy közös kerti volierben elhelyezni.
A leválasztás után (sokszor már előtte) a pár újabb költésbe kezd. Évente 2-3 költés javasolt.


A gyűrűzés folyamata.

Ha nem akarunk kiállításokra járni, a fiókákat akkor is érdemes meggyűrűzni a későbbi beazonosíthatóságuk miatt. Gyűrűméretük: 4,5 mm. A gyűrűzés ideje kb. a kelés utáni 10-12. napon lehetséges, bár őszintén szólva ezt nem szoktam számolgatni, inkább szemre megy a dolog. A korai gyűrűzés esetén a gyűrű le fog esni, ezért azt ellenőrizni kell, szükség esetén pótolni. Nem érdemes sokáig halogatni, mert a fiatal madarak gyorsan nőnek, könnyen kinövik a gyűrűzési méretüket. Ilyenkor már zárt gyűrűt nem, csak jelölőgyűrűt tudunk felhelyezni.
A gyűrűzés menete egyszerű, egy fészekalj után már rutinosnak érzi magát az ember. A gyűrűt a jobb lábra helyezzük. A jobb hátsó lábujjat a csűdhöz simítjuk, a másik három ujjat átbújtatjuk a gyűrűn. A gyűrű szépen rácsúszik a csűdre és a mellé simított lábujjra. A törpéknek rövid a csűdjük, így nem tudjuk a gyűrűt addig csúsztatni, hogy a hátsó lábujj szabaddá váljon, nekünk kell azt kiszabadítani. Egy tompa végű vékony, rugalmas műanyag vagy fa pálcikával ezt könnyen megtehetjük. Én a kilógó lábujj körmét a gyűrűbe helyezem és óvatosan kitolom a lábujjat a gyűrűből, vigyázva nehogy kárt tegyek benne. Tovább tart leírni mint kivitelezni!

2 megjegyzés:

  1. Üdvözletem, keresek agapornis personata fiú papagájt fekete fejű. fehér gallérral kék színű maximum 3 évesig.

    VálaszTörlés
  2. Keresek, agapornis personáta fiú papagájt max 2, 3, éves lehet fekete fejű fehér galléros kék színű, háta sötétebb míg a hasa alja világosabb kék,köszönettel Gáspár János T: 0630 9764709

    VálaszTörlés