2009. február 20., péntek

A rózsásfejű törpepapagáj Aqua színmutációja






A fotók gyakran nem adják vissza az eredeti árnyalatokat, ráadásul elég egy egyszerűbb képfeldolgozás, és látszólag máris egy másik színváltozattal van dolgunk. A sötét (Dark) és Viola faktorok gyakran nehezen felismerhetők egyfaktoros formában, sokszor a tenyésztő sincs teljesen tisztában a madár genetikai hátterével. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a fiatal madarak eltérő színezetűek az ivarérett példányoktól, pl. az Aquánál a fiatal madarak tollazata kékesebb, az adult példányoknál már több a zöld, főként a szárnyakon.
A képeken az SF = szimpla faktoros vagy egyfaktoros, DF = dupla faktoros vagy kétfaktoros, a D = szimpla vagy egyfaktoros sötét, DD = dupla vagy kétfaktoros sötét.

Az Aqua egy gyakori Parblue (Partial blue = Parblue = részleges kék) mutáció, ami a tollágak kérgi részében a pszittacin mennyiségének csökkenését okozza, eredményeként kékeszöld szín alakul ki világos arccal (részletesebb leírás az IDRE oldalán, a papagájok genetikájával foglalkozó cikkben!).
Az Aqua elnevezés az Aquamarine rövidítése. Itthon gyakran pasztellkéknek, barackfejűnek vagy tengerzöldnek (Seagreen) hívják. A Seagreen elnevezést azonban Amerikában az Aqua Türkiz madarakra értik. Terry Martin ausztrál állatorvos, a papagájok genetikájával foglalkozó könyvében az Aqua mutációt azonosítja a Seagreen-nel, az Aqua Türkizt pedig az Applegreen-nel (almazöld).
A Aqua gén a bl lokusz (Blue locus) allélja (hasonlóan a türkizhez). A vad típussal szemben recesszíven, a türkizzel szemben kodominánsan öröklődik. Mivel a Türkiz és az Aqua allél azonos lokuszon helyeződik, egy Türkiz és Aqua madár keresztezésénél a szülőktől eltérő tulajdonságú utódokat kapunk. Ezt a kombinációt hívjuk Aqua Türkiznek. A homológ kromoszómák egyik lokuszán Türkiz allél, az ezzel homológ másik lokuszon Aqua allél található, azaz Parblue heterozigóták. Nagyon hasonlítanak az Aquára (arcuk világosabb), nehéz megkülönböztetni őket, főként a kombinációkban.
Mint említettem az Aqua gyakori primer mutáció, és kombinációkban is gyakran előfordul. Az alábbiakban ezekből emelek ki néhányat.

A Sötét faktorral (Dark factor) alkotott változatai és elnevezésük:

Blue = Aqua = Dutch Blue (a primer mutáció gyakoribb elnevezései)
Medium Blue = D Aqua = Cobalt Dutch Blue
Dark Blue = DD Aqua = Mauve Dutch Blue, Slate Dutch Blue, Double Dark Dutch Blue

Seagreen = Aqua Turquoise = Seafoam, Applegreen
Medium Seagreen = D Aqua Turquoise = Cobalt Applegreen, C. Sefoam
Dark Seagreen = DD Aqua Turquoise = Slate Applegreen, Mauve Applegreen, Double Dark Applegreen

amerikai elnevezés
nemzetközi név
általános elnevezés

A Creamino az Aqua és az Ino (Lutino) kombinációja, halványsárga madarat eredményez. Valamivel sötétebb színezetűek az Aqua Pallid Ino egyedek. Ezek csak hímek lehetnek.
Fahéj Aqua = Cinnamon Aqua
Lehet kombinálni narancsarcúval is: Orangeface Aqua = "Yellowface Blue".
Pallid Aqua
Opalin Aqua
Aqua Black-eyed Yellow = " Primrose"
Edged Dilute Aqua = Silver Aqua (Silver = Dilute Blue)
Viola faktorral is gyakran kombinálják: pl. DF Viola D Aqua = Dupla Viola Faktoros Sötét (egy faktoros vagy kobalt) Aqua.
A tarka Aquák (Dominant Pied Aqua) is gyakoriak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése