2009. február 22., vasárnap

A rózsásfejű törpepapagáj Türkiz színmutációja









A Türkiz az Aquához hasonlóan egy Parblue mutáció, ami tollágak kérgi részében szintén pszittacin csökkenést eredményez, ami az egyes testtájakon változó mértékű, pl. a szárnyakon jellemző zöld színezet, a szárny tollainak magasabb pszittacin tartalmára utal (ez még Viola faktor mellett is többé-kevésbé jellemző ). A pszittacin csökkenés csaknem fehér arcot eredményez, ezért hívják gyakran ezt a mutációt fehér arcúnak (Whiteface, Creamface). Öröklődése autoszomális recesszív, az Aquával szemben kodomináns (részletesebb leírás a Parblue mutációkról az IDRE oldalán).
Kedvelt mutáció, nagyon szép kombinációs lehetőségekkel. A egyik legkedveltebb kombinációja a DF Viola D Türkiz (Türkiz Viola). Mivel a rózsásfejű törpepapagájnál nincs valódi kék szín, a Viola faktor a Türkizzel kombinálva adja a legszebb viola színt, különösen egy Dark faktor jelenlétében. Leggyakrabban tehát Violával és a Sötét faktorral(Dark faktor) kombinálják.

Gyakoribb elnevezések:
Whitefaced Blue = Tuquoise = Whiteface
Whitefaced Medium Blue = D Turquoise = Cobalt Whiteface
Whitefaced Dark Blue = DD Turquoise = Double Dark Whiteface, Mauve Whiteface, Slate Whiteface

amerikai elnevezés
nemzetközi név
általános név

Kombinációi többnyire gyakoribbak mint a tiszta Türkiz, néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Türkiz Ino = Türkiz Lutino(Creamino) - nagyon hasonlít az Aqua Inora, sokan nem is tesznek különbséget közöttük és minden Parblue Inot egyszerűen csak Creaminonak hívnak. Fiatal madaraknál különösen nehéz az azonosítás, azonban ha nagyon világos madárral találkozunk (csaknem albínónak tűnik) valószínűleg Türkiz Inoval állunk szemben. Ezeket a madarakat Albinóként is szokták hírdetni, de a sárgás tollazat(főként a szárnyon!) árulkodik a pszittacin jelenlétéről (azaz nem albínók!). Ha a madarunk határozott narancsos homlokkal rendelkezik Aqua vagy Aqua Türkiz Inoval állunk szemben. Ezek sárga színezete erősebb és az egész tollazaton megjelenik, összességében sárgább madarat eredményezve.
Már írtam a Viola és Sötét faktorokról. Természetesen Sötét faktor nélkül is megjelenik a Viola faktor hatása a fenotípusban.
Különösen szép kombinációk a Pallid Viola és a Fahéj Viola D Türkiz színváltozatok.
Ha a DD Türkiz (Mauve vagy Slate) Fahéjjal kombinálódik, barnás színezetű madarat kapunk fehér arccal (Fawn = fahéj szürke, bár a rózsásfejűnél nincs szürke mutáció, a DD Türkiz szürkésnek tűnik különösen Viola faktor jelenlétében) .
Edged Dilute Türkiz (Silver) - a Viola Faktoros madarak különösen szépek.
A Tarka Türkizek is mutatósak, főként Violával.
Opalinnal is gyakran kombinálják, különösen a fehércsuklyás Opalin Viola Türkizek népszerűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése