2016. január 30., szombat

Milyen színek???

Egy idő után az emberben felmerül a kérdés, hogy milyen színváltozatok felé orientálódjon, mert igazán jó eredményeket, csak úgy lehet elérni(szerintem), ha a tenyésztés néhány színváltozatra terjed ki. Sajnos ha csak belekapunk mindenféle színbe, nem biztos, hogy jó úton járunk, persze ez is lehet egy jó alap, a későbbi    letisztult tenyésztéshez. Az sem kizárt persze, hogy valakinek a vaktában lövöldözés jön be, kerülve a tudatos tenyésztést. Ez is egy járható út, ebben az esetben is lehet szép madarakat tenyészteni, csak éppen az óhajtott színváltozat eléréséhez sokszor kevés lesz ez a fajta igyekezet. 
Könnyű belátni, ha az ember csak néhány színváltozattal foglalkozik, és ezekből tart nagy számban egyedeket, akkor nagyobb valószínűséggel tud kiválasztani pl. a tenyésztéshez jó minőségű szülőpárokat, míg egy cifra állománynál ez már sokkal nehezebb, vagy legalábbis igen nagy létszámot kell fenntartani, hogy legyen választási lehetőségünk, valamennyi mozgásterünk a párok kialakításánál. Persze lehet csak küllemre is tenyészteni, és akkor a színeket bizonyos szempontból figyelmen kívül lehet hagyni. Persze a legtöbbünket inkább a színek érdekelnek, ami azért jelent gondot, mert minden színváltozatot tartani és tenyészteni szeretnénk. Nem véletlen, hogy hazánkban a színtenyésztés még nagyon gyerekcipőben jár, kevés a tudatos párosítás, nincs tenyészcél, nincs szelekció, nem szeretünk hordozókkal dolgozni, többnyire a színt színnel elv szerint tevékenykedik mindenki és igazából nincs is elképzelés, mert sokaknak meggyőződése, hogy bizonyos színeket csak meghatározott másik színnel lehet párosítani. Ez vezet oda, hogy a hazai színváltozatok választéka nagyon szegényes, a madarak nagy része normál és primer madár, bár egyre több a szekunder és többszörös kombináció is (ezekből viszont általában kevés van).
Sajnos jómagam is sokkal több színnel dolgozom a kelleténél, mondhatni cifra az állományom, bár a parblue madarakból nagyobb egyedszámot tartok, de mégis elég kicsinek érzem a mozgásteremet a párok összeállításánál és sokszor kompromisszumot kell kötni, pl. kisebb testű madarakat is kénytelen vagyok bevonni a tenyésztésbe, mert a szűk létszám nem enged akkora teret a szelekciónak(persze lehetne így is szelektálni, csak akkor meg a színekkel kapcsolatos elképzelések igen csekély mértékben valósulnának meg).
Éppen ezért, az idei évben új madarak vásárlásánál csak néhány színváltozat jöhet szóba, főként lutinó opalinok, pallid opalinok, és parblue madarak. Természetesen a jövőben is szeretnék sokféle színváltozattal foglalkozni, már csak azért is mert a fotók elkészítéséhez szükséges, de mindenképpen szeretnék valamilyen szinten tudatosabban foglalkozni a színekkel. Jó lenne néhány érdekesebb, ritkábban előforduló kombinációt tenyészteni pl. a  DD narancs marbled kombináció egy ilyen kiszemelt szín, már meg is tettem a kezdő lépéseket: összeállítottam egy DD narancs/opalin hímet egy narancs marbled tojóval, egy másik vonalon ugyancsak DD narancs/opalin hím és egy marbled tojó. Szóval vannak tervek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése