2015. november 26., csütörtök

A csíráztatott mag, mint eleség

Mindenki ismeri, mégis nagyon kevesen használják, mondván, hogy nagyon macerás vele a munka. Tény, hogy időt kell rá szánni, de ha kialakul a rutin, tulajdonképpen észre sem veszi az ember a ráfordított időt. Itt jegyzem meg, hogy régebben én sem nagyon foglalkoztam vele, de az utóbbi két évben napi szinten etetek áztatott-csíráztatott magokat. Hogy miért? Nem tudok beszámolni arról, hogy így sokkal jobbak lennének az eredmények, akár fiókanevelés terén vagy más területeken, de tény, hogy a madarak nagyon szeretik, jóval kevesebb lágyeleségre van szükség (nincs túlfogyasztás), jobban kíméli a nevelő madár emésztőtraktusát mint a száraz mag, tápláló, kedvező állagú, hasonló étrendi hatása van mint a félérett magoknak. Ráadásul olyan magok is etethetők így , amelyeket száraz állapotban a törpék nem fogyasztanak pl. búza, kukorica.
Hogyan csináljuk, milyen magok alkalmasak?
Mindig tiszta magot használjunk!!! A felhasználható magok: köles, fénymag, zab, napraforgó, búza, kukorica, de egyéb magok is, csak arra érdemes ügyelni, hogy ne válasszon ki a mag kocsonyás burkot. Az első teendő, hogy 24 óráig áztatjuk a magot, teljesen lepje el a víz. Legjobb 10-25 fok között csíráztatni. Alacsonyabb hőmérsékleten, tovább eltartható, nem szalad el a csíranövény. Érdemes annyit készíteni, amit 3-4 nap alatt elfogyasztanak a madarak. Én már rögtön az áztatás után etetem, amikor még nincs csírában, így is nagyon szeretik.
Áztatás után, leöntjük a magról a vizet, átöblítjük tiszta vízzel majd egy szűrő segítségével leszűrjük a magot és lecsöpögtetjük a víz nagy részét, annyira hogy ne tocsogjon, de még így is nedves maradjon. Ez a maradék vízmennyiség bőven elég lesz a következő napokra a csírázáshoz. Én viszonylag sok búzát használok a keverékhez, mert a búza vízfelvétele még a 24 órás áztatás után is jelentős, így a maradék vizet szépen felszívja, jó pergős lesz a csíráztatott mag, nem tocsog a víztől. Miután lecsöpögtettük a magot, műanyag edényekben 4-5 cm vastagon szétterítjük és lefedjük. Olyan edényt válasszunk, amit ha lefedünk, a magréteg felett maradjon legalább 8-10 cm levegőréteg, így nem fülled be. Ezután etethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése