2010. október 1., péntek

A rózsásfejű törpepapagáj Pallid színmutációja


A pallid madarak evezőtollai szürkésfehérek, egyértelműen különböznek a fahéj madarak barnás evezőtollaitól ( a képen egy pallid türkiz madár evezőtollai láthatók)




Pallid



Fiatal pallid türkiz(a világosabb) és pallid aquatürkiz

A pallid(részleges inó) egy nemhez kötött recesszív mutáció, ivari kromoszómán öröklődik, ezért csak hím madarak lehetnek hordozók. A mutáció az eumelanin csökkenését(50%-os) okozza, a zöld madár sárgászöld lesz. Szokták banánnak, lime-nak is hívni a pallid színt. A fiókák piros szemmel kelnek, lábuk, körmeik világosak. A kis fiókák bár piros szeműek, a lutinó fiókáktól eltérőek, jól elkülöníthetők és szemük is sötét lesz az első néhány nap után.

A pallid gén az inó lókuszon helyeződik, ezért ha pallid és lutinó madarakat keresztezünk a hímek pallidinók lesznek, az egyik X kromoszómájukon pallid a másikon inó gén helyeződik. A ilyen hímek jól használhatók, ha pallid és lutinó tojókra van szükségünk, és természetesen ha az ilyen hímeket nem pallid és lutinó tojókkal párosítjuk, a fészekaljak szín alapján szexáltak lesznek.
A pallidnak sok kombinációja létezik: lutinó, sötét faktor, viola, fahéj, edged dilute, opalin, narancsarcú, tarka faktorokkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése